Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΛΛΕΤ;


                                                                               
Το γεγονός και μόνο ότι το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο καύσιμο, και για τις συσκευές στις οποίες χρησιμοποιείται (λέβητες, σόμπες πέλλετ) έχει αυξηθεί κατακόρυφα, είναι αρκετό για να πειστούμε ότι πράγματι πρόκειται για ένα καύσιμο «πολλά υποσχόμενο».

Επειδή στην εποχή που ζούμε το οικονομικό ζήτημα έρχεται πρώτο από όλα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τα πέλλετ σαν καύσιμο είναι ιδιαίτερα οικονομικό (όσον αφορά το κόστος για τις σόμπες πέλλετ μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο που μόλις δώσαμε).

Συγκεκριμένα, τα πέλλετ στην αγορά έχουν τιμή που κυμαίνεται από 250 – 300 ευρώ ο τόνος, με συνηθέστερη τιμή τα 270 ευρώ. Βέβαια, ανάλογα με την περιοχή αλλά και άλλους παράγοντες (πχ η ποιότητα του καυσίμου) υπάρχουν διακυμάνσεις. Γενικότερα, στην περίπτωση της περιφέρειας οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Η σύγκριση με το πετρέλαιο

Οι τιμές όμως που μόλις δώσαμε από μόνες τους δε λένε και πολλά. Και αυτό διότι σημαντικό ρόλο προκειμένου να καταλάβουμε πόσο αποδίδει το συγκεκριμένο καύσιμο είναι να δούμε τη θερμογόνο δύναμή του, δηλ. στην ουσία πόση θερμική ενέργεια παράγεται για κάθε κιλό πέλλετ που καίγεται.

Τα πέλλετ λοιπόν έχουν θερμογόνο δύναμη γύρω στο 5 kWh/κιλό.


Οπότε, θεωρώντας ένα μέσο καυστήρα με απόδοση 85% το κόστος είναι: 1/(5 x 0,85) επί 0,30 ευρώ/κιλό που κοστίζουν πάνω κάτω τα πέλλετ.

Οπότε έχουμε ένα συνολικό κόστος θέρμανσης της τάξης του: 0,0705 ευρώ/kWh με πέλλετ.

Στην περίπτωση του πετρελαίου τώρα, θεωρώντας θερμογόνο δύναμη 11,9 kWh/λίτρο, μέση φετινή τιμή 1,45 ευρώ/λίτρο και καυστήρα με απόδοση 90%, κάνοντας τους αντίστοιχους υπολογισμούς που κάναμε για τα πέλλετ, προκύπτει συνολικό κόστος 0,135 ευρώ/kwh με πετρέλαιο.

Από εκεί και πέρα, συνυπολογίζοντας το αρχικό κεφάλαιο που θα χρειαστείτε για την αγορά σόμπες ή συστήματος καυστήρα/λέβητα πέλλετ μπορείτε να δείτε εάν εν τέλει σας συμφέρει η αντικατάσταση. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | πελλετ τιμες | Μικρές ανεμογεννήτριες | Powerade Coupons
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...